291. What is grading?
Ans. Grading means the stepwise increase
 or decrease of a master pattern piece to create large or small size. 
Grading alters the overall size of a design but not it̕s general shape 
& appearance.
292. What is the main objective of marker?
Ans.
To minimize the fabric wastage
To improve the quality of garments.
293. What are the main product are produced in garments Industry in Bangladesh?
Ans. Woven shirt, T-shirt, trouser, jacket, jogging shuts, sweaters, jersey etc.
294. How much currency earn from garments sector in Bangladesh every year?
Ans. Above 75%.
295. What is quota?
Ans. Kind of agreement between the exporter country where importer country mention a specific number of garments.
296. When established garments industry in Bangladesh?
Ans. In 1960, ”REAZ” garments.
297. What is the basic difference between sewing and stitching?
Ans.
Sewing is Invisible
Stitching is Visible
298. What is the difference between the yarn and thread?
Ans.
Yarn = (i) Yarn is used for producing fabrics (Knit & Woven). (ii) Normally it is single ply.
Thread = (i) Thread is used for garments sewing. (ii) It is normally two or three or four plies.
299. What measurement unit used in America and Europe.
Ans. America use=Inch, Europe use=Centimeter (cm).
300. What are the sections of sewing used for making a shirt?
Ans. There are three sections-
Collar section
Cuff section
Body section
301. What type of woven fabric?
Ans. 1. Yarn dyed, 2. Solid dyed, 3. Denim.
302. What is Line Balancing?
Ans. Line Balancing is the allocation of
 sewing machines according to style and design of garment. It depends 
on, what type of garments we have to produce.
303. What is Compliance?
Ans. Compliance means comply something’s
 that is yield to the wishes another. The main aim of compliance is to 
ensuring the all labour rights and facilities according to the Buyer 
code of conduct.
304. What are the different types of order?
Ans.
FOB (Free on boat) order
FOA (Free on air) order
C & F (Cost and freight) order
CIF (Cost, insurance and freight) order
CIFC (Cost, insurance, freight and commission) order
CMT (Cutting, making and trimmings) order
CM (Cost of making) order
TT (Telephonic transfer) order
Subcontract order
Exchange order.
305. What do you mean by FOB (Free on boat) order?
Ans. This is the export term of delivery
 and price quotation. The sellers send the goods for export and delivers
 them on boat (the ship). The risk is passed from seller to buyer when 
the goods are loaded in the ship at the port of departure. The buyer 
payes the freight charges. The seller does not include the freight 
charge with his costing.
306. What do you mean by FOA (Free on air) order?
Ans. The seller delivers the goods to 
the air carrier at the air port of departure. The buyer bears the risk 
from that moment and payes the air transport cost. The seller bears the 
cost of materials and making, does not include air freight.
307. What do you mean by C & F (Cost and freight) order?
Ans. The sellers send the goods for 
export, payes the freight charge and deliver them on boat (the ship). 
The risk is passes to the buyer when the goods are left the port of 
departure.
308. What do you mean by CIF (Cost, insurance and freight) order?
Ans. This is identical to the C&F 
term except that in addition, the seller ensures (pay the insurance 
bill) the goods against loss and damage at his own cost.
309. What do you mean by CIFC (Cost, insurance, freight and commission) order?
Ans. At this type of order, the seller includes the cost of insurance, freight and commission for local buying house.
310. What do you mean by CMT (Cutting, making and trimmings) order?
Ans. In this case, the buyer fixes the 
rate of CMT with the factory. So the seller does not add the price of 
fabric with his costing, but at L/C buyer gives all money to the 
factory. The factory collects only CMT money from the bank. Balance 
money return to the fabric supplier. This ordering system is following 
the tailoring shop.
311. What do you mean by CM (Cost of making) order?
Ans. In this case, the buyer fixes the 
rate of CM only with the factory. So the seller does not add the price 
of fabric and trimmings with his costing, but at L/C buyer gives all 
money to the factory. The factory collects only CM money from the bank. 
Balance money return to the fabric and accessories supplier.
312. What do you mean by TT (Telephonic transfer) order?
Ans. When order quantity is very small 
and need urgent delivery, in that case, buyer gives purchase contract 
instead of L/C and sends money to seller bank by TT. After getting 
money, the seller sends the goods to buyer.
313. What do you mean by Subcontract order?
Ans. It is indirect order, the order is 
received by another factory and when it is not possible for that factory
 to complete the production within the time, in that case they share the
 order with other factory by giving subcontract. The subcontract factory
 only gets the CM charge by local money from the order taker.
314. What do you mean by Exchange order?
Ans. In this case, the buyer did not pay
 any money against buying garments from Bangladesh. Instead of money, 
they are giving another goods or products, which is surplus in their 
country but we need it very much. This type of business is very rare. 
They use L/C for doing this type of business.
315. What do you mean by Proforma invoice?
Ans. Proforma invoice is temporary 
commercial invoice, which is send by exporter to importer. It helps to 
open a letter of credit (L/C) in favor of exporter by importer. It helps
 the foreign buyer to obtain an import license if it is necessary.
316. What do you mean by commercial invoice?
Ans. Commercial invoice is the final 
invoice and basic document. It contain all the details like name & 
address of importer and exporter, description of goods, quantity, rate, 
value of goods, details of shipment.
317. What do you mean by letter of credit (L/C)?
Ans. It is important document, which is 
used for doing the business, where Bank is responsible for payment in 
favor of sellers. It is a means/instrument for opening a credit (L/C) in
 favor of exporter by importer to make payment on fulfillment of 
conditions within given time.
318. What is Tag gun?
Ans. It is used for attaching the Hang tag, Price ticket etc.
319. What do you mean by Bill of Exchange?
Ans. A Bill of Exchange is a legal 
document and order in writing, requesting the drawee (Factory) to pay 
within the specified time. The drawer (supplier), drawee and payee 
(Bank) are involved in this transaction. The Bill of Exchange also known
 as draft, can be right draft or wsanee draft.
320. What do you mean by Bill of Landing?
Ans. Bill of Landing is a document 
issued by the shipping company acknowledging that the goods have been 
shipped on board and undertaking that the goods as received will be 
delivered to the consignee (Buyer).
 
 
No comments:
Post a Comment